2012. szeptember 3., hétfő

Berkenye Vendégház - Berkenye

Szeptember végi közös hétvégénkre baráti társaságunkkal vendégházat kerestünk.

Az utazni szándékozók nagy része kisgyermekes család (5db), illetve fiatal párok (2 db) és néhány független emberke (4 db)

A létszám nagyjából 15 felnőtt és 8 kisgyermek. (0-5 évesek)





Választásunk a berkenyei Berkenye Vendégházra esett.


A szempontjaink a következők voltak:
  • ne legyen túl távol Budapesttől - mivel péntek délután, munka után indulunk, gyorsan szeretnénk odaérni
  • minden családnak legyen külön szobája
  • a gyerekek nyugodtan tudjanak aludni akkor is, ha a felnőttek este még beszélgetnek (iszogatnak)
  • legyen szép helyen, és emellett legyen igényes és tiszta
  • lehessen lovaskocsikázni
  • legyenek falusi programok, lehessen kirándulni
  • a gyerekeknek legyen játszótér, nagy szabad terület
  • a háziak készítsenek kemencében sült ételeket
  • ne legyen drága 

Berkenye  (térképért klikk a névre) Nógrád megyében helyezkedik el,  53 km-re van Budapesttől, így könnyen és gyorsan megközelíthető. Az sem okoz gondot, hogy péntek délután, munka után vágunk neki a falusi hétvégénknek, hiszen 50 perc alatt oda lehet érni.
Berkenye emellett zsákfalu. A ház a falu végén helyezkedik el, zsákutcában. Így attól sem kell félnünk, hogy ha az utcára kimennek a gyerekek, mert nincs forgalom.

Nézzük a szempontokat:

1. Budapest-Berkenye távolsága 53 km, nagyjából 50 perc alatt leérünk. Ez hibátlan.
2. A házban 6 db szoba van. Ebből a földszinten kettő: egy négy-,  és egy hat ágyas. Ezekben a szobákban emeletes ágyak vannak, a hat ágyasban elfér kényelmesen még két gyerekágy is.
Az emeleten összesen 4 db szoba van. Két olyan, ami 3 ágyas, ebben sima ágyak vannak (nem emeletes). A másik két szoba hat ágyas, ezekben két emeletes ágy, és két sima ágy van. A házban összesen három fürdőszoba van, öt zuhanyzó és három wc. Mindenki kényelmesen el fog férni, fürdés is menni fog. Minden más is. :D Pipa. 


3. A harmadik szempont, hogy a gyerekek kényelmesen tudjanak aludni, fektetés után is. Ezzel sem lesz probléma, hiszen hatalmas udvar, a földszinten egy 27m2-es étkező is rendelkezésünkre áll. Újabb pipa.


 4. Szép helyen, legyen igényes és tiszta. A képek alapján nagyon igényesnek és tisztának tűnik, a berendezések távol állnak a tőlem idegen - "amit örököltünk azt bedobáljuk" stílustól -, mindenhol fa ágyak vannak. Tetszik.

5. Lovaskocsikázás. A lovaskocsira 17 fő fér el kényelmesen. A program nagyjából 1 óra, amikor a környékbeli erdőkben kocsikázunk, valamint a lovaskocsi tulajdonosa a tanyájára is elvisz minket, ahol a gyerekeknek juhok, szamár, kecske és ló simogatására van lehetőség. Szuper program, minden gyerkőc élvezni fogja.

6. Falusi programok. A közelben struccfarm működött, már sajnos nincs meg, de maradt két strucc, akiket meg lehet nézni. Ezen kívül lehetőség van csuhéjozásra - milyen ritka manapság, pedig nagyon jó dolgokat lehet csinálni - , fafaragásra és íjászatra is. Utóbbit megkérdeztem, 10 fő jelentkezése esetén lehet gyakorolni.

7. A kertben nagy, gondozott füves terület van, a ház mellett az utca végén hatalmas játszótér. A honlapon a képeken megnézhetitek.


8. Az udvaron kemence, benne készül gyakorlatilag bármi, amit szeretnénk. Töltött káposztát, sült húsokat, karajt...
Mi előzetesen egy péntek délutáni langalló/kürtőskalács készítést beszéltünk meg. Mivel mindkettő darabonként 2-3 órás program (igen, együtt készítjük), ezért választanunk kell, de pl. egy hosszú hétvégén akár mindkettő is beleférhet.




Szombat estére kemencés husi, hagymás krumplival, salátával, pont mint Nemesvámoson. Az ételek ízletességére vonatkozóan majd akkor tudok visszajelzést adni, ha leteszteltük. :-)

9. Az árak:
A szállás ára 3000 Ft/fő/ éj + 150 Ft IFA/fő/éj - 18 éves kor felett
3 éves korig ingyenes
3-10 éves korig 2500 Ft/fő/éj

Egyetlen (esetleges) hátrány, hogy SZÉP Kártyát (még) nem fogadnak el.

Lovaskocsikázás: 500 Ft/fő (gondolom a gyerekek, akik ölben ülnek, nem számítanak)
Langalló (sütés programmal): 700 Ft (minimum 10-12 darabot rendeljünk a kemence miatt)
Kürtőskalács (sütés programmal): 600 Ft (minimum 10-12 darabot rendeljünk a kemence miatt)

Összességében egy hétvége szállással, lovaskocsikázással, útiköltséggel, langalló vagy kürtőskalács sütéssel, kirándulással együtt személyenként nagyjából 10-15 ezer forintból megvan, az élmény pedig megfizethetetlen. :-)










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése